Geschiedenis

Het carnaval in Horssen is begonnen in 1971. De naam "De Streupers" is bedacht door de oprichter van de vereniging Dhr. Henk Bruisten. Het idee "oprichten van een carnavalsvereniging" is op het gemeentehuis in Horssen geboren. Initiatiefnemer Dhr. Henk Bruisen heeft een oproep geplaatst in de Gelderlander. En 4 weken voor het carnaval vond in het café van Sientje en Cup Verwaaijen de eerste vergadering plaats. Martien van de Berk werd gekozen tot de eerste Prins: "Prins Martien 1e Wauwelnie d'n urste". De eerste Raad van Elf ontstond en zelfs enkele dansmariekes werden gevonden.

Sleuteloverdracht

De eerste sleuteloverdracht vond plaats op de speelplaats van de oude lagere school St. Antonius. Daarna was er een geweldige feestavond in de voetbalkantine. Het werd een daverend succes. Dus het carnaval begon te leven in Horssen.

Oprichtingsvergadering

Als vervolg op dit succes vond op 28 februari 1972 de oprichtingsvergadering plaats.

  • Voorzitter: Ger Nillissen
  • Secretaris: Sjef Verheyden
  • Penningmeester: Gert Fransen
  • Leden: Gerrit Kistemaker en Dosie van Schaik.

Op 8 mei 1972 was de 1e jaarvergadering. De leden van de Raad van Elf werden in een vlot tempo van kleding voorzien: de paarse jasjes!

Het eerste 11-11 bal vond ook plaats op de 11e. Wegens weinig financiële reserves moesten alle bezoeker, inclusief de Raad van Elf en het bestuur, een kaartje kopen. In de oude kerk werd Prins Martien van de Berk letterlijk vanachter een grote haas tevoorschijn geschoten. Bij gebrek aan een boerenkapel werd er een hele fanfare "opgetrommeld". De eerste feestavond met Horssense artiesten was een feit. In dit jaar werd ook de eerste Streuperik gedrukt. Meester van Kraay zorgde voor de eerste getekende en geschilderde hazen. Ook het streuperslied werd in dat jaar geboren. De dames van de Raad van Elf lieten zich opnemen in het Streupersrijk door als haas ten tonele te verschijnen. Heel veel buurten deden voor het eerst mee aan de optocht. Tijdens die carnavalsdagen is de eerste boerenkapel verschenen. (leden van fanfare Excelsior)

Jubileumboek 1972-2004

Als u nog meer wilt lezen over de carnavalsvereniging dan kunt u dat lezen in het Jubileumboek 1972-2004. Deze zijn nog verkrijgbaar bij de vereniging. Interesse? Neem dan contact met ons op.


Heb je nog vragen?

Neem dan gerust contact met ons op.

Carnavalsvereniging De Streupers Horssen

Foto's

De Streupers De Streupers De Streupers

Facebook

Wil je nog meer foto's zien van Carnavalsvereniging De Streupers? Kijk dan zeker op onze Facebookpagina!
Volg ons op Facebook